У МИНУТ ДО 12 , ЗА ПРИРОДУ
11.04.2014


ДАН ПРИРОДЕ - 11.април, обележен је у основној школи „Коле Рашић“ у Нишу, под покровитељством Градске општине Палилула и подршку Медијске еколошке мреже Србије „ЕКОполис“, завршном еколошком активношћу под називом „У МИНУТ ДО 12 , ЗА ПРИРОДУ“. 

Овим поводом, председник Градске општине Бобан Џунић засадио је у дворишту школе саднице тује а овом чину придружили су се и Милош Стојковић, председник Скупштине општине Палилула и Саша Тончев, директор основне школе „Коле Рашић“.

И учеснике свечане академији која је одржана у холу школе под мотом „У МИНУТ ДО 12 , ЗА ПРИРОДУ“, поздравио је председник општина Палилула.

„За одговарајућу заштиту природе, значајно да сваки наш грађанин буде свестан значаја очувања природе, нагласио је председник општине Палилула и подсетио на податак да је у Србији само шест одсто територије под заштитом. Циљ је да се у наредном периоду повећа број заштићених подручја јер то није само европски стандард, који се мора остварити уколико Србија жели да постане равноправни члан међјународне заједнице, већ је то и национални интерес. Зато смо покренули активност-рекао је Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, да се сагледају и одговарајућом заштитом обухвате планина Селичевица и Батушиначке баре. За ову громадну планину Родопске масе, која је веома богата изворима, јединствене природне лепоте, карактеристичног рељефа, богате флоре и фауне и комплекс стајаћица, познатији као “Батушиначке баре” која се простире поред старог корита Јужне Мораве у атару села Мрамор, Доње Међурово и Батушинац, потребно је урадити студију заштите и очувања вредности овог подручија. Очекујем да ће иницијатива наше општине бити сагледана, и да ће надлежни органи и установе донети закључак и одговарајуће решење о заштити ових подручја, зкључио је Џунић. Једино су ЛАЛИНАЧКЕ СЛАТИНЕ, сагледане одговарајућом заштитом и обухваћене Планом Завода за заштиту природе.

Бројним активностима, које су отпочеле 7.априла, уз предавања о значају и потреби заштите, одрживог коришћења и управљања природним ресурсима и еколошком образовању, обележавамо Дан природе - рекао је Саша Тончев, директор Основне школе „Коле Рашић“. „Деца желе да покажу све што су радила током недеље, да то виде родитељи, да виде грађани, комшије и да уживају у круге ове школе. Ми важимо за једну од безбденијих школа, пружамо сасвим солидно образовање нашој деци. Али, желимо и да им укажемо на значај очувања природе и уређења простора у којем живе и раде. Подршка наше општине Палилула и председника Бобана Џунића, охрабрује нас у остваривању овог циља.

„Ако не штитимо животну средину имаћемо лоше услове за живот- нагласио је председник општине Палилула. Ми смо у Градској општини Палилула недавно завршили пројекат уз подршју ЕУ под називом „ Living green – Живети зелено“, подсетио је Бобан Џунић. Успели смо да смањимо број дивљих депонија, али ево сваког јутра сваког дана чујемо по неку примедбу. Он је позвао представнике медија да се придруже активностима општине и укажу на поступке неодговорних лица. Битно је да нашу децу оспособимо да схвате знбачај заштите животне околине. Ми смо данас дали добар пример а добар пример јесте и садржај рада ове школе, која на прави начин оспособљава младе.

Дан заштите природе, који се обележава се у свим крајевима Србије, у знак сећања на 11. април 1949. године, када је тадашњи Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости, сада Завод за заштиту природе Србије, донео први акт о заштити водопада Велика и Мала Рипаљка на планини Озрен, установљен је 2009. године, усвајањем Закона о заштити природе. У Србији су тренутно заштићена 474 подручја - пет националних паркова, 17 паркова природе, 16 предела изузетних одлика, 69 резервата, 325 споменика природе и 39 подручја од културног и историјског значаја. (ЕКОполис, Д.Видојковић)